YES Energie Advies ondersteunt Schotpoort Transport Groep uit Eerbeek in haar ambitieuze route naar Zero Emissie Transport. Directeur Marc Seesing wil zoveel mogelijk daken van het bedrijf van zonnepanelen voorzien. Hij vertelt over hoe ze samen met YES werken aan hun duurzame doelen.
Schotpoort Transport Groep, met haar twee dochterbedrijven Schotpoort Connect (transport- koeriersdiensten) en SB Post (regionale postverwerking en -bezorging) is een familiebedrijf. Marc: “Het bedrijf is al tijden eigendom van de Schotpoort-familie. En ik ben dan misschien geen Schotpoort, maar dat familiekarakter vind je door het hele bedrijf terug.” Schotpoort Connect richt zich op nichevraagstukken in de markt. “En dat zie je terug in ons wagenpark”, vertelt Marc. We hebben trekkers met opleggers, maar ook kleine bestelwagens. Zo kunnen we onze klanten heel breed bedienen en hen zoveel mogelijk ontzorgen. Dat is waar we goed in zijn.”
SB Post, ontstaan uit de overname van de postafdelingen van drie sociale werkvoorzieningen, bedient de regionale postmarkt, van Utrecht tot aan de Duitse grens, vooral met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook bij SB Post wordt op verduurzaming ingezet, bijvoorbeeld door de inzet van elektrische bussen en scooters.
Zonnepanelen op het dak
Duurzaamheid is heel belangrijk voor Schotpoort. “Dat laten we op veel gebieden zien. In onze mensen, de voertuigen en in de energie die we verbruiken. De grootste besparing zit ‘m voor ons in het combineren van ritten. Omdat we een landelijk netwerk hebben, kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat een voertuig in één rit voor tien opdrachtgevers rijdt”, vertelt Marc. Daarnaast is het bedrijf ook al lange tijd bezig met experimenteren met alternatieve brandstoffen zoals CNG of HVO20 en elektrisch aangedreven voertuigen. “Al onze medewerkers met een auto van de zaak rijden al elektrisch. En we zijn samen met andere regionale transporteurs en provincie Gelderland aan het testen met een elektrische vrachtwagen.”
In 2020 ging het bedrijf nog een stapje verder. Op het dak van het pand in Eerbeek kwamen 484 zonnepanelen te liggen, waardoor het bedrijf zelf zo’n 140.000 kWh per jaar levert, met een CO2-reductie van 80 ton op jaarbasis. Marc: “Ik vind dat ieder leeg dak zonde is. Ook bij bedrijven. Daar moeten gewoon zonnepanelen op. Ik kwam er wel achter dat dat voor een bedrijf een stuk lastiger te realiseren is dan voor je eigen woning. Het was moeilijk om erachter te komen waar je verzekeringstechnisch aan moet voldoen én om een heldere offerte te krijgen van een installateur.”
Samenwerking met YES
Een regionale installateur, Solar2Enjoy, raadde hem een samenwerking met YES Energie Advies aan voor onafhankelijk advies en meer expertise. Marc: “YES heeft ons van begin tot eind ondersteund. Ze zijn betrokken bij de beoordeling van offertes en contracten, houden toezicht of de oplevering volgens de afspraken verloopt en schakelen met experts voor verzekeringen en subsidies. Ook denkt Jasper van YES met ons mee over alternatieve oplossingen. Zo adviseerde hij over welke energieleverancier bij ons past als we stroom willen terugleveren aan het net. En toen het dit jaar zo stormde, belde Jasper me nog met het advies om even te kijken of alle zonnepanelen nog wel goed vastlagen. Die commitment waardeer ik enorm.”
Via YES kwam Marc er ook achter dat hij dubbele energiebelasting kon terugvragen. “Blijkbaar hadden we hier in Eerbeek twee aansluitingen. Alleen daardoor heeft YES zichzelf al meer dan volledig terugverdiend.” Maar wat hij – buiten de financiële voordelen – eigenlijk nog veel belangrijker vindt, is dat Schotpoort nu gebruik maakt van kwalitatief hoogwaardige producten. “Door de expertise van YES krijg ik het vertrouwen dat we met goede partijen in zee zijn gegaan.”
Duurzame toekomst
Eén zonnedak was voor Schotpoort niet genoeg. Het bedrijf wil ook zonnepanelen op het dak van een vestiging in Nieuwegein realiseren en is samen met YES Energie Advies bezig om dit jaar nog twee hallen van een zusteronderneming te voorzien van 3.850 zonnepanelen. Marc: “Ook willen we onze klanten steeds meer stimuleren om voor duurzaam vervoer te kiezen. Op termijn zouden we daarnaast onze opgewekte energie zelf willen kunnen opslaan om later weer te gebruiken. Zo willen we zero emissie transport realiseren. Dat is een ambitie die we morgen nog niet kunnen waarmaken. Maar als we iedere keer weer blijven vernieuwen, komen we telkens een stapje verder richting dat doel.”